Politie houdt bij toeval voortvluchtige Britse crimineel aan

Politie houdt bij toeval voortvluchtige Britse crimineel aan

Geplaatst op 19 mei 2022, om 13:12 uur

Amsterdam – Op zaterdag 14 mei heeft de politie een 39-jarige Brit aangehouden voor het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs. Maar dit bleek achteraf niet het enige dat de man op zijn kerfstok had.

Op een zonnige zaterdagmiddag zagen politieagenten in burger een aantal mannen op een terras van een café aan de Scheldestraat zitten. Eén van de mannen viel op door zijn gedrag; hij zat continu op zijn telefoon, stond regelmatig op om te bellen en ging weer zitten om vervolgens weer nerveus in zijn mobiel te duiken. Nu is dit gedrag natuurlijk geen misdrijf. Maar het is bij de politie bekend dat bij diverse horecagelegenheden in deze omgeving, criminele activiteiten plaatsvinden. Dit was voor de politieagenten reden dit groepje in de gaten te houden.

Niet in de haak
Niet veel later verlieten twee mannen uit het groepje het terras en liepen in de richting van een parkeergarage in de buurt. De onherkenbare politieagenten volgden het tweetal en hoorden dan dat één van hen overduidelijk in de Engelse taal sprak. Dit was voor de agenten nog een signaal dat iets misschien niet helemaal in de haak was. Het is bij de Amsterdamse politie namelijk ook algemeen bekend dat personen met de Britse nationaliteit, die zich bezighouden met illegale praktijken, onderdak zoeken in Amsterdam.

Stopteken en ijdele hoop
Uiteindelijk liep het duo de parkeergarage in en stapte in een auto. Op dit moment hadden de agenten al besloten dat ze de auto aan de kant wilden zetten en de identiteit van de inzittenden wilden controleren. De bestuurder verliet de parkeergarage en kreeg even later een stopteken. In eerste instantie leek de automobilist te stoppen, maar stapte vervolgens direct de auto uit om het op een rennen te zetten. Na een korte achtervolging, werd de bestuurder (een 18-jarige man zonder vast woonadres) in de kraag gevat door onopvallende politieagenten. De passagier bleef echter rustig zitten, vermoedelijk in de hoop dat de politie enkel achter de bestuurder aanging. De bijrijder kwam van een koude kermis thuis, want niet veel later klopten politieagenten op het raam en vroegen hem naar zijn identiteit. De man had geen geldig identiteitsbewijs bij zich, maar gaf de agenten wel een naam. De politie vertrouwde het alleen niet en hield ook deze man aan.

Gevangenisstraf van 10 jaar
Op het politiebureau bleek dat de bestuurder van de auto niet in het bezit was van een rijbewijs en nog een geldboete had openstaan. Zijn passagier bleek een ietwat groter geheim te hebben. In eerste instantie hield de man vol dat hij een juiste naam had opgegeven. Maar de agenten bleven vertrouwen op hun onderbuikgevoel en besloten deze naam op te zoeken op internet. Na een korte zoekslag, bleek al snel dat de man wel de juiste achternaam en woonplaats in Engeland had opgegeven, maar een valse voornaam had verstrekt. De zoekopdracht op de achternaam in combinatie met woonplaats van de Brit, leverde namelijk al snel interessante informatie op. Er plopte een foto op van een veroordeeld Brits crimineel die nog tien jaar gevangenisstraf in Engeland moet uitzitten. Deze man wordt sinds 2021 door het Britse Openbaar Ministerie gezocht en wordt onder andere verdacht van betrokkenheid bij de handel in cocaïne. Deze foto kwam overeen met de man die op dat moment in een Amsterdamse ophoudcel zat. De Brit werd met deze informatie geconfronteerd en zag in dat hij geen kant meer op kon. Hij bevestigde de gezochte man op de foto te zijn. 

Interpol en overlevering
Nadat de verdachte zijn werkelijke identiteit had bevestigd, bleek dat de Brit Interpol (een internationale organisatie die zich bezighoudt met het ondersteunen van politieorganisaties bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit) gesignaleerd stond. Ook was tegen de man een Internationaal Aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De overleveringsprocedure is gestart.