Coldcaseteam onderzoekt nieuwe aanknopingspunten dood Sedar Soares

Coldcaseteam onderzoekt nieuwe aanknopingspunten dood Sedar Soares

Geplaatst op 19 mei 2022, om 06:18 uur

Rotterdam – Het coldcaseteam van de politie eenheid Rotterdam heeft een belangrijke stap gezet in het onderzoek naar de dood van de 13-jarige Sedar Soares. Lang werd gedacht dat de jongen zou zijn doodgeschoten om het gooien van sneeuwballen naar een automobilist. Nu gaat het coldcaseteam uit van het scenario dat Sedar het toevallige en volstrekt onschuldige slachtoffer is geworden van een ripdeal. De politie kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat Sedar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was.

Sedar en zijn vrienden waren op 1 februari 2003 aan het spelen waren op het parkeerdek van metrostation Slinge. Het had die dag gesneeuwd en de jongens hadden daar veel plezier van. Op enig moment is er vermoedelijk vanaf de straat onder het parkeerdek geschoten. De jongens duiken weg, maar voor Sedar is het dan al te laat. Een van de afgevuurde kogels raakt hem, en hij overlijdt een dag later op 2 februari in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het verdriet en de verontwaardiging waren destijds groot. Voor de nabestaanden en vrienden van Sedar is dat nog steeds zo. Het antwoord op de vragen wat er is gebeurd en waarom het is gebeurd hebben zij nooit gekregen. Een jongen zou zijn doodgeschoten omdat hij sneeuwballen gooide naar een automobilist.

Ripdeal

Het coldcaseteam gaat nu uit van een ander scenario. Op het moment dat Sedar en zijn vrienden aan het spelen waren bij het metrostation heeft daar heeft daar vermoedelijk een ripdeal plaatsgevonden waarvan Sedar het slachtoffer is geworden. Het team kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is geweest.

Het heeft lang genoeg geduurd

Het coldcaseteam van de politie Rotterdam heeft de zaak nooit losgelaten. In 2020 is het onderzoek opnieuw onder de aandacht gebracht van het publiek, mede aan de hand van de coldcasekalender en hernieuwde aandacht in de media. Dat heeft ertoe geleid dat daarna meerdere getuigen alsnog naar de politie zijn gestapt met informatie over de toedracht. Zij vinden dat het lang genoeg heeft geduurd, de familie heeft recht op de waarheid. Deze getuigen hebben de informatie die zij hebben gedeeld met de recherche. Deze nieuwe, aanvullende getuigenissen zijn door het onderzoeksteam toegevoegd aan het bestaande dossier. De combinatie van de eerdere onderzoeksbevindingen en de nieuwe verklaringen van getuigen leidt ertoe dat het coldcaseteam nu uitgaat van een nieuw scenario in het onderzoek naar de dood van Sedar Soares. Het onderzoek richt zich vanaf nu ook volledig op dit scenario.

Speelveld aan getuigen is groter geworden

Het feit dat het onderzoek zich volledig op dit nieuwe scenario richt, betekent ook dat het coldcaseteam opnieuw met getuigen in contact wil komen. Los van de (toevallige) ooggetuigen van de schietpartij, zijn er naar verwachting ook getuigen die informatie hadden en hebben over de ripdeal. Er moeten meer mensen zijn die weten wat daar vooraf, tijdens en erna is gebeurd. Wij realiseren ons dat er redenen zijn waarom mensen destijds wellicht niet hun (volledige) verhaal hebben gedaan. De hoop is dat de omstandigheden voor deze mensen inmiddels ook zijn veranderd, waardoor zij hun verhaal nu wel bij ons willen doen. De hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie Rotterdam heeft de beloning voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak onlangs verhoogd naar €40.000,-.

Speciaal getuigennummer 

Tegelijkertijd realiseert het team zich ook dat er getuigen kunnen zijn die zich niet vrij voelen om hun verhaal openlijk te doen. Daarom is er voor hen in dit onderzoek een speciaal telefoonnummer geopend. Wil je veilig verklaren zonder dat je naam bekend wordt bij de dader? Bel, of app dan met team bijzondere getuigen +31620740912.

Omdat de zaak al jaren oud is, kan het zo zijn dat informatie verder weg gezocht moet worden dan waar het is gebeurd. Er zijn sterke aanwijzingen dat binnen de Antilliaanse gemeenschap informatie bekend is over de zaak. Ook die mensen wordt uitdrukkelijk gevraagd te reageren en zich te melden. Twijfel je daarover, ga dan ieder geval het gesprek aan hierover met de politie. Daarvoor zijn ook mogelijkheden op de Antillen.

Rechtstreeks contact met het coldcaseteam Rotterdam kan door te bellen met de opsporingstiplijn, 0800-6070. Of mail naar [email protected]

 

 

Documentaire

De komende tijd zet het onderzoeksteam alles op alles om tot antwoorden te komen in deze zaak. Tot nu toe zijn alle toepasbare communicatiemiddelen ingezet om die belangrijke getuigen te bereiken. Komend weekend wordt daarbinnen een opvallende stap bijgezet. De gewelddadige dood van Sedar vraagt om grenzen te verleggen binnen de opsporing. Niet eerder is op die wijze een poging gedaan om mensen te overtuigen van het feit dat hun informatie kan bijdragen aan de oplossing van deze moord.  Het team verwacht hiermee die belangrijke getuigen alsnog over de streep te trekken.

In de 19 jaar dat het onderzoek loopt, hebben ook de opsporingsmiddelen zich ontwikkeld. Zo passen we nu modernere technieken toe dan toen. Hier vertellen wij meer over in de documentaire “Spreek! Nu!” die zondagavond 22 mei 2022 om 21.55 uur op NPO1 (WNL) verschijnt. In deze documentaire krijg je een exclusief kijkje achter de schermen van het coldcaseteam van de politie eenheid Rotterdam. Zo wordt duidelijk hoe het voor het coldcaseteam niet anders kan dat de verdrietige conclusie is dat Sedar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was.

Reactie familie Sedar

De familie van Sedar laat via een woordvoerder weten: “We missen Sedar nog iedere dag. Onze zoon, broer, neefje was op het verkeerde moment met zijn vriendjes op de verkeerde plek. We zijn heel blij dat de politie zijn overlijden opnieuw de volle aandacht geeft. En we zijn iedereen dankbaar die heeft meegeholpen om dit bijzondere project voor elkaar te krijgen. Sedar was een lieve jongen die heel graag voetballer wilde worden en geen vlieg kwaad deed. We hopen dat mensen die meer weten zich na al die jaren alsnog willen melden. Het zou iedereen die van Sedar houdt veel rust geven. Tegelijkertijd hopen we dat de media en anderen onze privacy de komende tijd willen respecteren. Het verlies van Sedar doet nog dagelijks pijn. Het meewerken aan de documentaire heeft veel van ons gevraagd. We willen heel graag het verloop van het onderzoek in familiekring kunnen volgen en zijn niet beschikbaar voor interviews of andere mediaverzoeken.”

Afbeeldingen worden getoond in het nieuwsbericht op de website.