Aanhouding hoofdverdachte (43) voor georganiseerde cocaïnehandel

Aanhouding hoofdverdachte (43) voor georganiseerde cocaïnehandel

Geplaatst op 10 mei 2022, om 10:32 uur

Amsterdam – De politie heeft in een onderzoek naar georganiseerde, grootschalige import van cocaïne recentelijk een 43-jarige Amsterdammer aangehouden. Hij wordt gezien als een kopstuk van de organisatie.

De aangehouden man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de organisatie van meerdere grote cocaïnetransporten die plaatsvonden in 2020. Hierbij zijn meerdere tonnen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa en uiteindelijk Nederland vervoerd. Veel van de informatie over deze transporten is afkomstig uit berichten op het platform Sky ECC. Die server is in maart 2021 offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Opsporingsdiensten verkregen daarmee toegang tot miljoenen versleutelde berichten van criminele organisaties.

Arrestatieteam
De aanhouding van de verdachte vond begin april al plaats in Amsterdam. Een arrestatieteam hield de man toen op straat aan in Buitenveldert. De verdachte zat daarna in beperkingen. Om die reden kon eerder geen nadere informatie gegeven worden over zijn rol in dit onderzoek. De verdachte zit momenteel vast. 

Dodenlijst
Aansluitend op de aanhouding vonden doorzoekingen plaats in een woning in Amstelveen en een woning in een luxe woontoren in Amsterdam-Zuid, die beide aan de verdachte te linken waren. Bij deze doorzoekingen zijn vele, zeer exclusieve luxegoederen en sieraden aangetroffen en in beslag genomen. De aanschafwaarde van de inbeslaggenomen goederen wordt geschat op meer dan een half miljoen euro. Ook werd beslag gelegd op twee gepantserde voertuigen waarin de verdachte zich verplaatste als hij in Nederland was. Naar eigen zeggen verplaatste de verdachte zich in dit soort voertuigen, omdat hem door de politie was medegedeeld dat hij op een dodenlijst zou staan.