Twee vrouwen en een man vrijgesproken van verkrachting tijdens dates

Twee vrouwen en een man vrijgesproken van verkrachting tijdens dates

Geplaatst op 25 april 2022, om 14:32 uur

De rechtbank Den Haag heeft vandaag twee vrouwen en een man vrijgesproken van vier verkrachtingen tijdens dates in hun woning in Den Haag. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs om tot een veroordeling te komen. De verdachten krijgen wel een gevangenisstraf van zes maanden opgelegd voor het aanwezig hebben van GHB en het voorhanden hebben van een vuurwapen en munitie.

Achtergrond
De aangeefsters hebben bij de politie verklaard over een date die ze op een datingsite met een vrouw hadden gemaakt, maar aangekomen in de woning werden ze geconfronteerd met de aanwezigheid van nog een vrouw en een man. Vervolgens vonden in de woning allerlei seksuele handelingen plaats, waarvan de aangeefsters stellen dat die niet allemaal vrijwillig zijn geweest, ook omdat een aantal van hen vermoedde dat ze gedrogeerd waren.

Geen bewijs voor verkrachting
De rechtbank is van oordeel dat, ook niet via schakelbewijs door gebruikmaking van verklaringen van aangevers of getuigen, niet kan worden bewezen dat de aangeefsters zijn gedrogeerd of op andere wijze zijn gedwongen de seksuele handelingen te ondergaan. Het doelbewust creëren van een numeriek overwicht, dat wel bewezen wordt verklaart, levert op zichzelf geen dwangsituatie op.

Wel bewijs voor GHB en wapen
Voor het aanwezig hebben van de harddrug GHB en het voorhanden hebben van een geladen vuurwapen en munitie in een open kluis, vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden passend. Aangezien de tijd die de verdachten in voorarrest hebben doorgebracht daarvan wordt afgetrokken, hoeven zij niet terug naar de gevangenis.