Cameraman beroofd, verdachten aangehouden

Cameraman beroofd, verdachten aangehouden

Geplaatst op 14 april 2022, om 20:04 uur

Utrecht – Woensdag publiceerde Free Press Unlimited een onderzoek naar veiligheid van Nederlandse journalisten en fotografen, De conclusie was dat de veiligheid van deze beroepsgroep onder druk staat, het aantal incidenten toeneemt en de persvrijheid in het gedrang is. Hoe wrang is het dat nog geen dag later in Utrecht een cameraploeg van een publieke omroep in Utrecht werden beroofd van hun dure camera. Pleister op de wonde is dat de politie snel handelde en agenten binnen een half uur de twee verdachten konden aanhouden en de camera konden veiligstellen.

Een cameraploeg van de EO filmde donderdagmiddag 14 april rond 13.45 uur op de Donsvlinder. Vrijwel uit het niets verschenen twee mannen in een wit bestelbusje die de 39-jarige cameraman bedreigde met een schroevendraaier en de camera afpakte en razendsnel in de auto wegreden. Het tweetal (31 en 39) verbouwereerd en geschrokken achterlatend. Mede dankzij een alert rangerende getuige die via 112 de politiemeldkamer belde, kon de politie al snel resultaat boeken. Op de Franciscusdreef konden agenten het vluchtende busje klemrijden en de twee inzittenden aanhouden. In de auto stond de camera inclusief statief. Beide verdachten, in de leeftijd van 17 en 18 jaar uit Utrecht zijn ingesloten.

Geweld tegen journalisten hoge prioriteit
De politie en het OM vinden het heel belangrijk dat journalisten en fotografen hun werk kunnen doen zonder dreiging en agressie. Er wordt daarom ook hoge prioriteit gegeven aan opsporing en vervolging in geval van geweld tegen journalisten. Het slachtoffer was zeer geschrokken en dacht echt dat hij zou worden neergestoken met de schroevendraaier. Het is natuurlijk heel kwalijk dat hij op deze manier werd beroofd terwijl hij gewoon zijn werk aan het uitoefenen was. Als cameraman moet hij gewoon zijn werk kunnen doen. Geweld tegen journalisten heeft een hoge prioriteit bij politie en OM.

Wil je het rapport van Free Press Unlimited nog eens teruglezen? Klik dan hier.