Celstraf geëist voor gooien zwaar vuurwerk naar handhavers

Celstraf geëist voor gooien zwaar vuurwerk naar handhavers

Geplaatst op 9 april 2022, om 09:34 uur

Een 18-jarige man die op 31 december 2021 een stuk zwaar, illegaal vuurwerk naar twee handhavers gooide, moest vandaag voor de rechter komen. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf tegen hem.

Samen met vrienden stond de man zwaar vuurwerk af te steken bij een schoolplein in Zoetermeer. Binnen waren op dat moment nog kinderen op een kinderdagverblijf, daarom was een meneer de verdachte al komen aanspreken. Toen er handhavers kwamen aanrijden, stoof de groep uiteen maar de verdachte bleef staan praten met de meneer.

Toen de handhavers naar hem toe liepen haalde de verdachte een Cobra 6 uit zijn zak, stak het aan en gooide het bovenhands naar de handhavers. Die renden terug naar hun auto, maar de zware klap kwam al voordat ze daar waren. Een van de handhavers zag de grote, zwarte rookpluim achter zich, de ander hoorde door de ontploffing een piep in haar oor.

Bewust gegooid

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit alles dat verdachte het vuurwerk bewust naar de handhavers heeft gegooid. Zelf zegt hij dat hij het “in de chaos” maar gewoon zo ver mogelijk weg gooide, omdat het nu eenmaal gevaarlijk is om er dicht bij te staan.

Dat laatste klopt wel. Een Cobra 6 heeft de kracht van een kleine handgranaat als hij ontploft. Iemand kan er beschadigingen aan de huid of lichaam door krijgen, maar als het te dichtbij ontploft kan het zelfs dodelijk zijn.

Driedubbel fout

De officier noemde het “onaanvaardbaar” dat verdachte de handhavers heeft belaagd met dit zware vuurwerk. Van zogenaamde chaos was helemaal geen sprake en de slachtoffers waren duidelijk herkenbaar als handhavers. Handhavers, die er juist zijn om het voor iedereen veilig te houden op straat en die aan het eind van de dag ook graag heelhuids terugkomen bij hun familie en vrienden. Verdachte gebruikte illegaal vuurwerk en ook nog eens terwijl er een vuurwerkverbod gold. Dubbel fout, dus.

Of eigenlijk driedubbel fout: verdachte liep nog in een proeftijd. Hij had al eens een voorwaardelijke straf gekregen voor een mishandeling. De voorwaardelijke taakstraf van 40 uur zou hij nu dus alsnog moeten gaan uitvoeren, vindt de officier van justitie. Daarnaast eiste ze een gevangenisstraf van 28 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk, plus strenge begeleiding door de Reclassering als hij weer vrij komt.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.