Jongemannen rijden in op agenten na achtervolging

Jongemannen rijden in op agenten na achtervolging

Geplaatst op 5 april 2022, om 12:24 uur

Katwijk – Twee verdachten reden maandagmiddag 4 april na een achtervolging op de Noordduinseweg met hun auto tot twee keer toe in op agenten. Een van de verdachten vluchtte na de achtervolging uit de auto en gooide verdovende middelen in zee, maar kon uiteindelijk net als de andere verdachte worden aangehouden. Niemand raakte gewond, wel raakte een politieauto zwaar beschadigd.

Rond 17.15 uur gaven agenten op de Wassenaarseweg de auto van de verdachten een stopteken na een zogenoemde ANPR-hit voor drugs dealen. De bestuurder negeerde het stopteken en wat volgde was een achtervolging door Katwijk met zeer gevaarlijk rijgedrag van de verdachten. Op de Groen van Prinstererweg reden de verdachten in op een agent, die maar net de tegemoetkomende auto kon ontwijken. De achtervolging ging verder richting de Noordduinseweg, waar de verdachten inreden op een politieauto. De bestuurder nam daarna de benen richting de duinen en de zee. Hij gooide enkele spullen in zee. Niet veel later hielden de agenten de 23-jarige bestuurder uit Noordwijk en een 20-jarige man uit Leiden aan. De spullen die de agenten uit zee konden halen, bleken verdovende middelen. De politieauto was, net als de auto van de verdachten, zo zwaar beschadigd dat een berger deze moest afvoeren. Een agent heeft aangifte gedaan van poging doodslag.

ANPR
Met ANPR (Automatic Number Plate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem. In deze lijst staan de kentekens die op naam staan van mensen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn. Alleen bij deze kentekens krijgt de politie een ‘hit’ op het kenteken.