Man uit Den Haag bestraft voor het inrijden op een persoon en drugshandel en -bezit

Man uit Den Haag bestraft voor het inrijden op een persoon en drugshandel en -bezit

Geplaatst op 23 maart 2022, om 10:30 uur

De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Den Haag tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 18 maanden. Hij reed met zijn auto in op het slachtoffer na een ruzie. Volgens de rechtbank is dit zware mishandeling. De man maakte zich daarnaast schuldig aan het verkopen en bezitten van harddrugs.

De man had op 17 januari 2018 harddrugs in bezit en verkocht deze drug. Hij werd samen met een medeverdachte aangehouden in een auto nadat hij bij een woning in Doorwerth heroïne had verkocht. In de auto en bij de medeverdachte werden (sporen van) harddrugs aangetroffen.

Inrijden op persoon
De man is verder in 2020 in Nijmegen ingereden op een persoon. Op straat ontstond een ruzie tussen de inzittenden van twee auto’s. Het slachtoffer rende weg, waarna de man hem achtervolgde en bewust op hem instuurde. De auto kwam tot stilstand tegen de gevel van een gebouw, terwijl het slachtoffer onder de motorkap lag. Het slachtoffer hield aan het voorval een gebroken dijbeen en een forse open wond op zijn rug over. De rechtbank komt tot een bewezenverklaring van zware mishandeling. De man wordt vrijgesproken van poging tot doodslag, omdat de snelheid van 23 kilometer per uur niet dusdanig hoog was, dat de man hiermee bewust de aanmerkelijke kans op de dood van het slachtoffer aanvaardde.

Impulsief en gevaarlijk gedrag
De rechtbank neemt de man zijn impulsieve en zeer gevaarlijke gedrag bij de aanrijding erg kwalijk. Hij heeft geluk gehad dat de auto tegen de gevel van het gebouw tot stilstand kwam, waarbij de voorkant van de auto werd opgetild toen het slachtoffer eronder lag. Als dat niet was gebeurd, had de aanrijding veel ernstigere – en mogelijk fatale – gevolgen gehad. Daarbij handelde de man in drugs, wat schadelijke gevolgen oplevert voor de gezondheid van personen en vaak gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit.

Strafmaat
Bij de bepaling van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man inmiddels een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. Ook is hij niet eerder veroordeeld voor geweldsfeiten. Kijkend naar de ernst van het feit uit 2020, vindt de rechtbank een gevangenisstraf echter wel op zijn plaats. Een deel van die gevangenisstraf wordt voorwaardelijk opgelegd, omdat het drugsfeit inmiddels al meer dan 4 jaar geleden gepleegd is. De redelijke termijn voor afdoening van een strafzaak is daarmee met ruim 2 jaar overschreden. Nu de man zijn auto heeft gebruikt om iemand aan te rijden, legt de rechtbank hem ook een ontzegging van de rijbevoegdheid op.