Verdachten (16 en 17 jaar) veroordeeld voor poging overval op tankstation

Verdachten (16 en 17 jaar) veroordeeld voor poging overval op tankstation

Geplaatst op 21 maart 2022, om 17:55 uur

De rechtbank Noord-Holland heeft twee jongens van destijds 16 en 17 jaar oud veroordeeld nadat ze op 10 juli 2021 een tankstation in Schagen probeerden te overvallen. De verdachten hebben geen buit gemaakt. De 17-jarige jongen heeft jeugddetentie opgelegd gekregen van 100 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Hij had al 70 dagen in voorarrest gezeten. De 16-jarige jongen heeft een taakstraf opgelegd gekregen van 160 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Poging overval
De twee jongens kwamen op de bewuste dag het tankstation binnen met een groot keukenmes en hadden gezichts- en hoofdbedekking op. De eigenaresse van het tankstation stond op dat moment achter de balie. Toen de 17-jarige jongen haar met een mes bedreigde en riep om geld sloeg ze de kassa dicht en begon ze tegen de verdachten te schreeuwen. De jongens zijn daarop gevlucht. Uit de slachtofferverklaring die tijdens de zitting is voorgelezen, blijkt dat de gebeurtenis ondanks haar heldhaftige gedrag op het moment zelf, traumatisch voor haar is geweest. Ze heeft er lange tijd last van gehad.

Volgens de rechtbank is het alleen door het kordate optreden van het slachtoffer bij een poging tot afpersing gebleven. De verdachten hebben op geen enkele manier stil gestaan bij de gevolgen van hun daden voor anderen. Ze hebben alleen gedacht aan hun eigen belang om zo snel mogelijk aan geld te komen. De rechtbank rekent dit verdachten zwaar aan.

Strafmaat
Een psycholoog en de Raad voor de Kinderbescherming concluderen dat de 17-jarige een ernstige cannabisverslaving had en schulden moest afbetalen. Hij had welbewust over de overval nagedacht. De kans op herhaling wordt laag ingeschat zolang de verdachte niet terugvalt in zijn cannabisgebruik. De rechtbank neemt de conclusies over en weegt bij de strafbepaling onder andere mee dat hij open kaart heeft gespeeld en first offender is. Aan het voorwaardelijke deel van zijn jeugddetentie verbindt de rechtbank verschillende voorwaarden. Zo mag hij geen drugs meer gebruiken en moet hij meewerken aan controle daarop. Ook moet hij zich laten begeleiden door jeugdreclassering, meewerken aan een coachingstraject en een dagbesteding hebben voor vier dagen per week in de vorm van scholing of werk.

De Raad voor de Kinderbescherming concludeert dat er geen zorgen zijn over de ontwikkeling van de 16-jarige verdachte. Op school gaat het goed en hij gebruikt geen (soft)drugs meer. De rechtbank heeft in de strafbepaling meegewogen dat de 16-jarige verdachte first offender is en niet de initiatiefnemer was van het plan voor de overval. Ook heeft hij in het tankstation niet het mes getoond dat hij van de medeverdachte had gekregen. Aan het voorwaardelijke deel van zijn werkstraf verbindt de rechtbank de voorwaarde dat hij zich moet laten begeleiden door jeugdreclassering.

Daarnaast moeten de verdachten samen een immateriële schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van 1000 euro.