Politie krijgt meldingen van babbeltruc met bankpas

Politie krijgt meldingen van babbeltruc met bankpas

Geplaatst op 18 maart 2022, om 11:58 uur

Tholen/ Woensdrecht/ Bergen op Zoom – De politie kreeg half maart al verschillende meldingen van een babbeltruc waarbij criminelen mensen hun bankpas afhandig maken. De slachtoffers zijn allemaal op hoogbejaard.

Mensen in onder andere Woensdrecht, Tholen en Bergen op Zoom zijn allemaal op dezelfde manier benaderd. Ze krijgen een telefoontje van de criminelen die zich voordoen als medewerkers van de bank. Er wordt verteld dat er iets mis is met de bankpas van de slachtoffers. Ze bieden vervolgens aan om de bankpas te komen ophalen en ze geven de mensen vervolgens een code zodat de pas zogenaamd veilig kan worden opgehaald. Als de pas wordt opgehaald wordt er ook nog gevraagd naar de pincode. Daarna wordt de bankrekening geplunderd.

Alert zijn, Bescherm jezelf en Check altijd
Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Ze gebruiken bijvoorbeeld technieken die callcenters ook gebruiken. Verder zijn ze handig in babbeltrucs en hebben ze soms veel gegevens over hun slachtoffers. Zo kan de cybercrimineel zich voordoen als de bank, een instantie, uw dochter of zoon of een andere zogenaamde bekende die u vertrouwt. Het zijn vaak onverwachte, ongebruikelijke verzoeken en bijna altijd voorzien van spoed. Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit. Ga hier niet in mee en verbreek meteen de verbinding, dat is helemaal niet onfatsoenlijk!

U kunt de kans verkleinen dat u slachtoffer wordt. Hanteer dan de ABC-regels.

A = alert blijven

  • Te mooi om waar te zijn, is niet oké
  • Blijf op de hoogte
  • Klik nooit zomaar op een link

B = beveilig jezelf

  • Blijf up-to-date met updates op uw apparaat
  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Gebruik actuele anti-virus programma’s
  • Maak offline back-up’s

C = check altijd

  • Vertrouw je het niet, verbreek direct het contact
  • Controleer de contactgegevens van de afzender op een vertrouwde website van bijvoorbeeld uw bank.

 

Aangifte doen
Bent u onverhoopt toch slachtoffer geworden van cybercrime. Doe dan altijd aangifte bij de politie! Daarvoor belt u 0900-8844. U kunt ook aangifte doen van helpdeskfraude op de politie website www.politie.nl, dit gaat dus bijvoorbeeld over oplichting om uw bankgegevens te krijgen.

Als er genoeg aanleiding en bewijs is, kunnen we daders van cybercrime opsporen en vervolgen. Als we niet direct een onderzoek kunnen starten, is uw aangifte nog steeds heel belangrijk. Want we verzamelen en analyseren informatie uit aangiftes altijd. Dit helpt ons om cybercrime beter te bestrijden.