Veroordeling voor man die in centrum Utrecht vluchtte voor politie

Veroordeling voor man die in centrum Utrecht vluchtte voor politie

Geplaatst op 17 maart 2022, om 19:19 uur

Utrecht – Een 42-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 100 dagen waarvan 86 dagen voorwaardelijk. Ook legt de rechtbank hem een taakstraf van in totaal 160 uur op én mag hij 18 maanden geen motorrijtuig besturen. De man reed vorig jaar juli in een gestolen bestelbus en weigerde in het centrum van Utrecht te stoppen voor de politie. Tijdens zijn vluchtpoging reed hij onder andere veel te hard en bracht hij medeweggebruikers ernstig in gevaar.

Achtervolging
Twee politieagenten kregen de verdachte op 15 juli 2021 in Utrecht in het vizier en gaven hem een stopteken. Hij negeerde dit en reed met hoge snelheid weg. Meerdere politievoertuigen zetten vervolgens de achtervolging in. Tijdens de achtervolging, die plaatsvond in het centrum van Utrecht, reed de man langdurig te hard, meermalen door rood én tegen het verkeer in. Hij reed over een fietspad en busbaan en slingerde over de weg om te voorkomen dat politievoertuigen hem zouden inhalen. Hierbij botste hij tot twee keer toe met een politieauto waarin twee agenten zaten.

Vrijspraken
Volgens de officier van justitie probeerde de verdachte met zijn rijgedrag de twee agenten zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Maar de rechtbank stelt dat nergens uit blijkt dat de man dat doelbewust heeft geprobeerd. Ook is volgens de rechtbank geen sprake van een aanmerkelijke kans dat de agenten zwaargewond zouden raken. Het is niet duidelijk geworden hoe en met welke snelheid de man tegen de politieauto aanreed en welke impact de botsingen hadden. De rechtbank spreekt de man daarom hiervan vrij. De man wordt ook vrijgesproken van het weigeren mee te werken aan een ademonderzoek. De rechtbank is er niet van overtuigd geraakt dat de agenten de man ook daadwerkelijk hebben gevraagd mee te werken aan zo’n blaastest. In het uitgebreide proces-verbaal staat hier niets over vermeld.

Straf
De rechtbank veroordeelt de man wél voor het overtreden van de Wegenverkeerswet, het rijden zonder rijbewijs én het stelen van een fiets op een eerder moment. Voor wat betreft de verkeersovertredingen stelt de rechtbank dat hij zich volstrekt onverantwoordelijk heeft gedragen en dat hij onaanvaardbare risico’s nam. Hij bracht andere weggebruikers ernstig in gevaar, alleen maar omdat hij aan de politie wilde ontkomen. De rechtbank legt de man een celstraf op van 100 dagen waarvan 86 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar en voorwaarden waaraan hij zich tijdens deze proeftijd moet houden. Zo moet hij meewerken aan begeleid wonen, het wegwerken van zijn schulden en de behandeling van zijn drugsverslaving. Daarnaast wordt hij veroordeeld tot een taakstraf van in totaal 160 uur en mag hij 18 maanden geen motorrijtuig besturen. Tot slot moet hij twee eerder opgelegde voorwaardelijke celstraffen van 1 week en 3 weken alsnog uitzitten.