Zorgverlener bestraft voor ontuchtige handelingen

Zorgverlener bestraft voor ontuchtige handelingen

Geplaatst op 9 maart 2022, om 08:26 uur

ZUTPHEN/WINTERSWIJK – De rechtbank veroordeelt een 48-jarige man uit Winterswijk voor het plegen van ontuchtige handelingen. De rechtbank legt de man een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een taakstraf van 100 uur op.

De man werkte als hulpverlener en ondersteunde het slachtoffer tijdens de behandeling voor haar verslavingsproblematiek. Op 22 augustus 2020 hadden zij een afspraak. De man nodigde de vrouw thuis uit. Daar schonk hij haar wodka in en bood hij haar een zakje drugs aan. De vrouw nam de drugs niet aan. De man ging vervolgens naast haar op de bank zitten en pleegde ontuchtige handelingen.

Grenzen als hulpverlener overschreden
De man erkende dat hij zich grensoverschrijdend gedroeg. Volgens hem was de grens tussen het hulpverleners- en het vriendschappelijke contact vervaagd. De man ontkende de vrouw te hebben betast. De rechtbank gaat uit van de verklaringen van het slachtoffer. Zij ervaarde de handelingen van de man niet als – uit de hand gelopen – vriendschap, maar als ongepast.

De rechtbank oordeelt dat de man de grenzen waaraan een behoorlijk hulpverlener zich moet houden heeft overschreden. Met alle gevolgen van dien. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij een glas wodka inschonk voor het slachtoffer en haar drugs heeft aanbood, terwijl hij wist dat het slachtoffer in behandeling is geweest voor verslavingsproblematiek.

Openheid van zaken
De man nam echter zelf afstand van het slachtoffer toen het tot hem doordrong dat hij te ver was gegaan. Daarnaast toonde oprecht berouw en koos hij ervoor om voor een groot deel openheid van zaken te geven. Bovendien verloor de man zijn baan en zijn raadslidmaatschap. Hij wordt in zijn omgeving aangekeken voor dit feit. Dit neemt de rechtbank in mee in haar strafmaat.

Bijzondere voorwaarden
Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden, waaronder een meldplicht bij de Reclassering en de voorwaarde dat hij meewerkt om zich te laten behandelen.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen aan de vrouw van meer dan duizend euro.