Blushelikopter van Defensie ingezet bij grote duinbrand

Blushelikopter van Defensie ingezet bij grote duinbrand

Geplaatst op 9 augustus 2022, om 16:32 uur

OUDDORP (ANP) – In het duingebied bij de Brouwersdam is dinsdag brand uitgebroken. Als gevolg hiervan worden 125 bewoners van een nabijgelegen vakantiepark opgevangen in een sporthal, zo meldt Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Ook is de N57 tussen Port Zélande en Ouddorp in beide richtingen afgesloten. Volgens de ANWB kan verkeer er via de parallelweg langs.

De veiligheidsregio meldt dat de brandweer “alles op alles zet” om te voorkomen dat de brand uitbreidt naar onder meer het vakantiepark en het RTM-museum, waar onder meer locomotieven en rijtuigen staan. Een blushelikopter van Defensie is vanuit vliegbasis Gilze-Rijen uitgerukt om te helpen. Het gaat om een Cougar-transporthelikopter waaronder een zogenoemde bambi-bucket hangt waarmee steeds 2500 liter water over de brandhaard wordt gestort.

Update, zie: Laatste resten grote duinbrand Brouwersdam worden geblust

Vanwege de droogte en het risico op uitbreiding werd eerder al opgeschaald. “Het is lastig om aan voldoende water te komen”, aldus de woordvoerder. Het blussen en nablussen van de duinbrand zal volgens hem de hele avond in beslag nemen. “Ook als we de brand meester zijn, zullen we nog uren bezig zijn om het gebied na te lopen op brandresten. Daarbij komt er ook een moment dat de brandweerlieden worden afgelost, want met deze temperaturen kun je niet te lang in het gebied blijven.”

De brandweer krijgt hulp van Zeeuwse collega’s. Ook de zogeheten Handcrew Overijssel, een brandweerteam dat is gespecialiseerd in de bestrijding van natuurbranden, laat weten te gaan helpen. Op de website van het team staat dat ze daar komen waar voertuigen niet kunnen komen, “het is voornamelijk handwerk”.

Foto’s: JBMedia