Rusland gebruikt vacuümbommen, maar wat is dat nou precies?

Rusland gebruikt vacuümbommen, maar wat is dat nou precies?

Geplaatst op 3 maart 2022, om 09:32 uur

BUITENLAND – Op Twitter gaan er een aantal filmpjes rond waarop een enorm grote explosie te zien is. Een aantal burgers filmde het moment en deelden de beelden op social media. Volgens RTL Nieuws heeft het er alle schijn van dat er een vacuümbom is gebruikt.

Hoe werkt een vacuümbom?
Een vacuümbom, ook wel een aerosolbom of brandstofluchtexplosief genoemd, bestaat uit een brandstofcontainer met twee afzonderlijke explosieve ladingen. Dit kan worden gelanceerd als een raket of als een bom uit vliegtuigen worden gedropt. Wanneer het zijn doel raakt, opent de eerste explosieve lading de container en verspreidt het brandstofmengsel wijd als een wolk.

Deze wolk kan alle openingen of verdedigingswerken van gebouwen binnendringen die niet volledig zijn afgesloten. Een tweede lading laat de wolk ontploffen, wat resulteert in een enorme vuurbal, een enorme explosiegolf en een vacuüm dat alle omringende zuurstof opzuigt. Het wapen kan versterkte gebouwen en uitrusting vernietigen en mensen doden of verwonden.

Ze worden voor verschillende doeleinden gebruikt en zijn er in verschillende maten – inclusief wapens voor gebruik door individuele soldaten, zoals granaten en draagbare raketwerpers. Er zijn ook enorme door de lucht gelanceerde versies ontworpen, speciaal om verdedigers in grotten en tunnelcomplexen te doden – de effecten van dit wapen zijn het grootst in afgesloten ruimtes.

In 2003 testten de VS een bom van 9.800 kg, bijgenaamd de “Moeder van alle bommen”. Vier jaar later ontwikkelde Rusland een soortgelijk apparaat, de vader van alle bommen”. Dit veroorzaakte een explosie gelijk aan een conventionele bom van 44 ton – waardoor het het grootste niet-nucleaire explosief ter wereld werd.

Gezien hun verwoestende impact en hun bruikbaarheid tegen verdedigers die zich in gebouwen of bunkers hebben ingegraven, zijn vacuümbommen voornamelijk gebruikt in stedelijke omgevingen.

Dit is belangrijk gezien de ontwikkelingen ter plaatse in Oekraïne, waar Russische troepen de hoofdstad Kiev en andere grote steden in het oosten van het land proberen over te nemen.

Worden ze gebruikt in Oekraïne?
Oksana Markarova, de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten, heeft Rusland beschuldigd van het gebruik van een vacuümbom tijdens zijn invasie. Er is echter geen officiële bevestiging van deze claim. Ook zijn er de afgelopen dagen waarnemingen van thermobare raketwerpers in Oekraïne gemeld.

Wat zijn de oorlogsregels voor vacuümbommen?
Er zijn geen internationale wetten die het gebruik ervan specifiek verbieden, maar als een land ze gebruikt om burgerbevolking in de bebouwde kom, scholen of ziekenhuizen aan te vallen, kan het worden veroordeeld voor een oorlogsmisdaad op grond van de Haagse Conventies van 1899 en 1907.

De aanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Khan, heeft gezegd dat zijn rechtbank mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne zal onderzoeken.

Waar zijn ze eerder gebruikt?
Thermobarische munitie is terug te voeren tot de Tweede Wereldoorlog, toen ze aanvankelijk door het Duitse leger werden gebruikt. Ze werden pas in de jaren zestig wijdverbreid ontwikkeld, toen de VS ze in Vietnam gebruikten.

https://twitter.com/_SkipperGrumpy/status/1498777369221505029

https://twitter.com/OSINT_eno/status/1498725980705366021